Flutter vs. React Native - Projeniz İçin Hangisi Daha İyi?
Mobil uygulamaların popülerleşmesiyle birlikte işletmeler farklı cihazlarda kullanılabilecek uygulamalar oluşturmanın yollarını arıyor. "Çapraz platform (Cross-Platform)" dediğimizde genellikle Android ve IOS cihazlar için tek kod yapısının dan bahsediliyordur.
İstatistikler şöyle diyor:
Haziran 2021'de %73'ün biraz altındaki pazar payıyla Android hâlâ dünyanın en popüler mobil geliştirme işletim sistemiydi. Dünya pazar payının %99'undan fazlasını mobil ve iOS oluşturuyor. Geliştirme uygulamanızın ne kadar iyi çalışacağı ve özellikleri seçtiğiniz çerçeveye bağlı olacaktır. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, kötü yazılım kullanıcının cihazının aşırı ısınmasına, yavaş çalışmasına ve çalışmayı durdurmasına neden olur.
Yerel ve platformlar arası uygulama geliştirmenin uzun süredir anlaşmazlığa düşmesinin ve en popüler cross platform uygulama geliştirme çerçevelerinden React Native ve Flutter'ın birbirleriyle anlaşmazlığının ana nedenide budur. Bu yazıda, uygulama yapmak için iki popüler platformlar arası geliştirme çerçevesi olan React Native ve Flutter'ı karşılaştırıyor olacağız. 2023 ve 2024 için hangisinin en iyi olduğuna karar vermeden önce her çerçevenin artılarını ve eksilerini inceleyeceğiz.
Neden Mobil Uygulamalar İçin Bu Kadar Çok Geliştirme Uygulamaları Geliştiriliyor?
Yerel mobil cihazlar için uygulama yapma işi istikrarlı bir şekilde büyüyor. Hemen hemen herkesin bir cep telefonu vardır, dolayısıyla olası müşteri sayısı neredeyse sınırsızdır. Bu nedenle artık neredeyse her şeyin bir uygulaması var. Uygulama geliştirmeyi planlamak ve yapmak birçok farklı yol ile yapılabilir. Java'nın Android uygulamalarını nasıl oluşturduğu ve iPhone uygulamaları oluşturmak için Swift ve Objective-C'nin nasıl kullanıldığı gibi yerel teknikleri kullanabilirsiniz. Bunlar Apple ve Google'ın ürünlerini yapmak için kullandığı dillerdir. İnsanlara yardımcı olurlar ve sıklıkla yeni geliştirme özellikleri alırlar. Bunun yerine birden fazla platformda çalışan React Native ve Flutter çerçevelerini denemelisiniz. Çünkü her iki platforma ayrı ayrı uygulama geliştirmek yerine tek bir kod yapısı ile her platforma uygulama geliştirmek işinizi hızlandırır ve zamandan tasarruf sağlar.
Çapraz Platform Uygulama Geliştirme Nedir?
"Platformlar arası uygulama geliştirme" onu iki gruba ayırır: Hibrit geliştirme ve yerel uygulama geliştirme.
Çapraz platform geliştirme uygulamaları tek bir kod tabanı ile yapılabilir. iPhone ve Android işletim sistemlerinde hemen hemen aynı şekilde çalışabilir. (Bu yazıda çoğunlukla mobil uygulama geliştirme ve oluşturma hakkında konuşacağız. Diğer pozisyonlarda ise çevrimiçi ve masaüstü uygulamalar oluşturma hakkında daha fazla konuşacağız.)
Hibrit Geliştirme
Hibrit geliştirme uygulamaları HTML5, CSS ve JavaScript gibi web teknolojilerini kullanır. Bu, hibrit geliştirme uygulamalarının hedef platformda bir incelemede çalıştırıldığı ve bazı kodları platformlar arasında paylaştığı anlamına gelir. Web Görünümü uygulamaları, kullanıcı arayüzünü (UI) göstermek için gömülü web görünümlerini kullanan ve HTML5, CSS ve JavaScript ile değiştirilebilen hibrit uygulamalardır.
Web Görünümü uygulamaları, yerel mobil geliştirme uygulamalarıyla aynı özellikleri elde etmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyabilir; çünkü bunlar, cihaz API'sine (Örneğin Kamera, Dosyalama, GPS, NFC vb) hızlı bir şekilde erişemez. Bu programların birden fazla platformda çalışması, çok fazla zaman kazandırabilir.
Hibrit geliştirme uygulamaları her platforma özel API'ler kullanabildiği için her iki platformda da aynı görünebilir ancak farklı çalışır. Örneğin, bir hava durumu uygulaması, her iki platformdaki mevcut konum için hava durumu hizmetinin API'sini kontrol edecek ve her forumun sunduklarına bağlı olarak farklı bilgiler verecektir.
Yerel Uygulama Geliştirme
Native mobil uygulama geliştirme, Android veya iOS için olduğu gibi, çalıştırılacağı platformlara ait SDK'lar ile yapılır. Kullanıcı arayüzü, her platforma özel widget'lar ve kütüphanelerle yapılmıştır.
Geliştiricilerin hedef platformların API'lerini öğrenmek için daha fazla zamana ihtiyacı olması nedeniyle yerel uygulama geliştirmenin maliyeti daha yüksektir ve yeni özellikler eklemek daha uzun sürer. Ancak hibrit uygulamalara göre daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlarlar ve her cihaza aitmiş gibi görünürler. Genel olarak uygulamanızı Android Studio veya Xcode gibi kullanacağı platformların native geliştirme aracıyla yapmak en doğrusudur.
Çapraz Platform Çerçeveleri Hem Flutter Hem de React Native İçin Kullanılıyor
React Native Flutter şu anda en iyi platformlar arası çerçevedir. Tüm platformlarda aynı kodu kullanırlar ve yerel uygulamaları ve widget'ları kullanarak son derece özelleştirilebilir, hızlı yanıt veren bir kullanıcı arayüzü sunarlar.
Flutter çerçevesini Google, React'ı ise Facebook oluşturduğu için SDK'lar, belgeler, destek ve platformlarının diğer bölümleri üzerinde çalışan büyük ekipleri vardır.
React Native Flutter uygulamaları, yazılımlarının çoğunu platformlar arasında paylaşabilmeleri nedeniyle geleneksel yerel uygulama geliştirmeye göre bir avantaja sahiptir.
Instagram, React Native özellik kodlarının %90'ından fazlasının iOS ve Android için aynı olduğunu söylüyor.
React Native ile Flutter'ın Karşılaştırılması
Öncelikle Flutter' a kısaca göz atalım.
Flutter
Google'ın Dart programlama dili, açık kaynaklı Flutter çerçevesini çalıştırmak için kullanılır. Genellikle tek bir kod tabanından birden fazla platformda çalışan yazılımlar oluşturmak için geliştirilmiş, bir kullanıcı arayüzü araç seti olarak adlandırılır. Esnek, etkileyici ve yerel hızda çalışan kullanıcı arayüzleri oluşturmayı mümkün kılar. Ayrıca tüm flutter topluluğu ve Google'dan bir grup geliştirici bu konuyu destekliyor ve üzerinde çalışıyor.
İşte Flutter'ın pazar payına ilişkin bazı ilginç rakamlar:
Dünya çapında insanların yüzde kırk ikisi, platformlar arası mobil uygulama oluşturmak için Flutter'ı kullanıyor.
- Yeni insanlardan oluşan topluluğun %68,8'i Flutter'ı seviyor.
- Topluluğun yüzde 13,55'i yaygın kütüphaneleri ve araçları nedeniyle Flutter'ı seçti.
Flutter için Örnek Durumlar
-
Mobil MVP uygulamaları
- Malzeme tasarımlı uygulamalar
- İşletim sistemindeki yerleşik özellikleri kullanan uygulamalar
- Daha gelişmiş özelliklere sahip basit işletim sistemi eklentileri
- Skia işleme motorunu temel alan yüksek performanslı uygulamalar
- Değiştirilebilen ve gelişmiş widget'lara sahip bir kullanıcı arayüzü
- Çok fazla veri kullanan uygulamalar
Flutter ile Popüler Uygulamalar Neler Yapıldı?
- Google Ads: iOS ve Android kullanıcılarına taşınabilir bir deneyim sunmak için Flutter, Firebase AdMob eklentileri ve Dart paketlerinin statik yardımcı program sınıfları kullanıldı.
- Tencent: Beşten az geliştiriciyle kullanıcıların birden fazla platformdaki cihazlara bağlanmasına ve bunları paylaşmasına olanak sağladılar.
- Alibaba, tüm uygulamaların yüksek kare hızı ve tek kod tabanıyla gezinmesini sağlayacak bir yol yarattı.
- eBay: Flutter ve Firebase'i birleştirerek eBay Motors için uçta değiştirilebilen güçlü yapay zeka özelliklerini kullanan bir autoML oluşturabilirler.
- BMW, yüksek performanslı kullanıcı arayüzlerini yönetmek ve iyi çalıştıklarından emin olmak için flutter bloğunu kullandı.
- Reflect, React Native'den Flutter'a geçti ve verileri senkronize tutmaya yardımcı olacak yüksek kaliteli veri olayları göndermek için StreamBuilder widget'ını kullandı. React Native uygulamalarının yapamadığı ancak Facebook'un bilmenizi istemediği bazı şeyleri Flutter da kullandı.
React Native
JavaScript, popüler açık kaynaklı çerçeve React Native'i çalıştırmak için kullanılır. Esas olarak akıllı telefonlar ve iOS ile uyumlu uygulamaların yerel olarak oluşturulmasına odaklanır. React Native, JavaScript, çoğunlukla JSX ve XML'e benzer bir söz dizimi ile yapılmıştır. Sosyal medya devi Facebook bunu destekliyor ve 50'den fazla özel mühendis bu çerçeve üzerinde çalışıyor.
React Native'in piyasada ne kadar iyi durumda olduğuna dair bazı ilginç gerçekler:
- Raporlar, 2021'de geliştiricilerin %38'inin birden fazla platformda çalışan uygulamalar geliştirmek için RN'yi kullandığını söylüyor. (Statista'dan veriler)
- Geliştiricilerin yüzde 14,51'i, yerel araçlara ve kütüphanelere sahip olduğu için React Native'i tercih ediyor.
- Geliştiricilerin yüzde 58,8'i popülerliğini gösteren React Native'i kullanıyor.
React Native'i Kullanmanın Bazı Yolları
- Platformlar arası uygulamalar yapmak kolaydır.
- Hızlı modeller oluşturmaya yönelik yazılım
- Daha basit bir kullanıcı arayüzüne sahip uygulamalar
- Yerele yakın görünen ve esnek kullanıcı arayüzlerine sahip uygulamalar
- Tekrar kullanılabilecek parçaları olan uygulamalar
- Senkron arayüzleri kullanan programlar
React Native ile Hangi Popüler Uygulama Yapıldı?
-
Facebook, gezinmeyi kolaylaştıran daha iyi, daha kullanışlı bir mobil kullanıcı arayüzü oluşturdu.
- Walmart: Uygulamada yerel işlevlerle aynı olan akıcı animasyonlar yaparak kullanıcı deneyimini geliştirdiler.
- Bloomberg: Kullanıcılar, düzenlenmesi kolay ve kodu otomatik olarak güncellenen özelleştirilmiş içeriğe sahip olabilir.
- Web Görünümü, bir gezinme çerçevesi oluşturmadan Instagram'a anlık bildirimler eklemek için kullanıldı.
- Sürümler arasındaki süreyi köprülemek için hem iOS hem de Android sürümlerini aynı anda düzelten SoundCloud.
- Wix, hızlı ve kolay bir şekilde değiştirilebilen gezinme ve ekran seçimleri yaptı.
Performans Değerlendirmesi
İnsanların React Native Flutter'ın nasıl çalıştığı konusunda farklı fikirleri var. Flutter ve React Native ile ilgili her şey, hız ve çeviklik açısından kulağa mükemmel geliyor ancak her birinin topluluğu "performans" konusunda bölünmüş durumda. Ancak React Native'nin performansı, yerel modülleri ve üçüncü taraf kitaplıkları kullanması nedeniyle eleştirildi.
Geliştirmenin ana hedeflerinden biri, kodun mümkün olduğu kadar az zaman ve çalışmayla mükemmel şekilde çalışmasını sağlamaktır. Aşağıdaki bölümde Flutter ve React Native uygulamalarına test eklemenin ne kadar kolay olduğuna bakacağız.
Flutter, dartla çalıştığı için otomatik geliştirme testlerine birçok yönden yardımcı olur. Çok sayıda belgeyle birlikte gelir ve uygulamaları birim, widget ve entegrasyon düzeylerinde test etmeniz için size birçok farklı yol sunar. Flutter ayrıca Android ve iOS için uygulama oluşturma ve ilgili App Store'larda ve Play Store'larda yayınlama konusunda ayrıntılı talimatlar sunar. Dağıtım süreci de resmi olarak yazılmıştır.
React Native, kullanıcı arayüzü düzeyinde testlerin ve test entegrasyonunun desteklenmediğini söylüyor. Ayrıca React Native uygulamalarını birim düzeyinde test etmek için çok fazla çerçeve yoktur. Resmi bir destek olmadığından geliştiricilerin hataları bulmak için Appium ve Detox gibi üçüncü taraf araçlarını kullanması gerekiyor.
Ayrıca geliştirme ve yayınlama sürecini otomatikleştirmek için dış kaynaklardan alınan kitaplıkları da kullanır. Basitçe söylemek gerekirse, çerçevenin tamamında iOS uygulamalarını App Store'a yüklemenin herhangi bir otomatik yolu yoktur. Bunun yerine React Native, geliştiricilere bir uygulamanın manuel olarak nasıl dağıtılacağını açıklamak için Xcode kullanmalarını söyler.
Platformlar Arası Geliştirme Çerçeveleri Nasıl Çalışır?
Platformlar arası mobil uygulama geliştirme çerçeveleri pek çok ilke ve özelliği paylaşsa da hepsi farklı hedefler göz önünde bulundurularak yapılmıştır.
React Native, yerel kodun performansını React web ile gelen geliştirme kolaylığıyla birleştirmek için yapıldı. Amaç, iOS ve Android'de çalışan tek bir bileşen seti kullanmak yerine uygulama kodunun yaklaşık yarısını tek bir yere koymaktır. Bunu yapmak için birbirinden tamamen farklı kullanıcı arayüzleri tek bir JavaScript paketine yerleştirilir. Flutter'ın yaratılmasının ana nedeni Google'ın Google'a olan ihtiyaçlarını karşılamaktı. Başka bir deyişle, hızlı geliştirme döngülerini yerel kodun performansıyla birleştirerek hem iOS hem de Android uygulamaları tarafından kullanılabilecek ve yeniden kullanılabilecek kullanıcı arayüzü öğeleri oluşturmaya yönelik başka bir girişimdir. Bu nedenle Google'ın Flutter'ı React Native'den çok daha hızlıdır.
Flutter ayrıca mobil uygulama geliştirmeyi daha yönetilebilir ve erişilebilir hale getirmek için yapıldı. Geliştiricilerin, hafta sonlarında öğrenilebilecek ve geliştiricinin beceri düzeyine bağlı olarak günler, hatta saatler içinde ustalaşılabilecek bir dil olan Dart'ta kod yazmasına olanak tanır. Bu nedenle Flutter'ın, performans veya işlevsellik kaybı olmadan hızlı bir şekilde çok sayıda yerel mobil uygulama yapması gereken işletmeler için tercih edilen mobil uygulama geliştirme çerçevesi olacağını düşünüyoruz.
Cep Telefonları İçin Uygulama Yapmak Eğlencelidir
Google, Flutter'ı ilk kez gösterdiğinde geliştiriciler, platformlar arası mobil uygulamalar için yapılmış diğer teknolojilerle karşılaştırıldığında cep telefonlarında ne kadar iyi çalıştığını görünce şok oldular. React Native'in arkasındaki ana fikir, kullanıcı arayüzü kodunu iOS ve Android arasında paylaşmaktı ki bu iyi bir fikirdi. Ancak React Native'in sorunları olduğundan son uygulamalar, native mobil uygulamalar kadar iyi performans göstermez. Flutter'ın birçok özelliğini şu anda piyasadaki başka hiçbir araçta bulamazsınız. Etkileyici programlama dili Dart, mobil uygulamalar yapmak için kullanılabilecek şekilde tasarlandı.
Dart şu anda Android ve iOS için uygulama yapmak için en hızlı dildir. Aynı zamanda iyi çalışan UI bileşenleri oluşturur, güçlü otomatik tamamlama özelliklerine sahip mükemmel IDE (entegre geliştirme ortamı) desteğine sahiptir, uygulama durumunu kaybetmeden canlı prototipleri kodlamanıza olanak tanır ve nesne yönelimli programlama gerektirir. Google, fikir sahibi bir çerçeveyle sizin için birçok önemli karar alabilir ve topluluğa en önemli şeye, yani uygulama oluşturmaya odaklanması için daha fazla zaman tanır.
Flutter ve tüm araç zinciriyle geliştiriciler, Materyal Tasarımına benzeyen güzel bir widget setini yeniden kullanabilirler. Google ayrıca metin editörleri, SQL veritabanları (soyutlamalar aracılığıyla erişilebilen) ve görüntüleri yönetmeyi kolaylaştıran görüntü işleme araçları gibi üçüncü taraf kitaplıklarla da çeşitli entegrasyonlar kurmuştur. Geliştiriciler, verimli, üretken ve iyi performans gösterecek şekilde tasarlanmış tek bir pakette her şeye erişebilir.
Flutter ve React Native Uygulamalarının Artıları ve Eksileri
React Native uygulamaları, Doldurmayı atla ve geliştirici modunu kullanma gibi ayarları true olarak değiştirerek daha küçük hale getirilebilir. Doldurmayı atla, React Native'e sanal DOM'unu Native react UI'ya göre farklılaştırma sonucu doldurma işlemini atlamasını söyler. Çoğu uygulama yaklaşık 300kb'lik bir JavaScript çalışma süresiyle birlikte gelir. Bu, görüntülerin bellekte küçülmesine ve kalitesinin düşmesine neden olur. Flutter'ın ileri teknoloji derleyicisi sayesinde geliştiriciler, hiçbir şey paketlemeye gerek kalmadan yalnızca yaptıkları uygulama için ihtiyaç duydukları kod tabanını gönderebilirler. Uygulamanızın daha az yer kaplamasını istiyorsanız Flutter'ı halihazırda sahip olduğunuz bir JavaScript VM'sinde çalıştırabilirsiniz.
Kullanılması Gereken Minimum SDK Sürümünün Artıları ve Eksileri
En iyi performansı elde etmek için, yayınladığınız sırada mevcut olan en yeni SDK sürümlerini kullanmanız gerektiğini söylemeye gerek yok. Çoğu zaman React Native, herhangi bir iOS 9 veya Android 5 SDK ile sorunsuz şekilde çalışacak şekilde yapılabilir. Hala en yeni iOS ve Android SDK'larını kullanmayı denediyseniz yardımcı olabilir, ancak React Native uygulamaları eski SDK'larla oluşturulabilir, ancak çalışma zamanında yalnızca sınırlı özelliklere sahip olacaklardır. Flutter uygulamaları Android 21 ve sonraki sürümleri için yapılabilir, ancak en iyi performans için en yeni SDK sürümlerine göre derleme yapmak en iyisidir. Apple, Flutter'ın kullandığı çoğu API'yi desteklemeyi bırakmış olsa da, Flutter'ı iOS 8 veya sonraki sürümlerde çökmeden çalıştırabilirsiniz.
Kullanıcı Arayüzü Geliştirmenin Artıları ve Eksileri
Flutter uygulamaları, iOS veya Android için önceden yazılmış kodları kullanabilir çünkü Flutter, kullanıcı arayüzünü (UI) (UI) oluşturmaya yönelik widget'lara sahiptir. Flutter widget'larını mevcut iOS ve Android kullanıcı arayüzü (UI) bileşenleriyle eşleştirmek kolay olmasa da, tepki yerel özelliklerinin kullanımını kolaylaştıran üçüncü taraf çerçeveler vardır. React Native, Native react UI bileşenleriniz ile bunları oluşturacak JavaScript kodu arasında manuel olarak köprü oluşturmanıza olanak tanıyan API'lere sahiptir. Ayrıca mevcut iOS ve Android kodlarını JavaScript modülleri olarak kullanmanızı sağlayan bir köprüye de sahiptir.
Hata Ayıklamanın Artıları ve Eksileri
React Native, halihazırda iOS veya Android'de çalışan bir uygulamaya ekleyebileceğiniz yerleşik bir hata ayıklayıcıya sahiptir. Bu, geliştiricilere JavaScript sanal makinesinin mevcut durumunun bir önizlemesini ve belleğin nasıl kullanıldığına bakmak ve anında değişiklik yapmak için çeşitli araçlar sağlar. Ayrıca Flutter'ın, iOS veya Android'de çalışan uygulamanıza ekleyebileceğiniz yerleşik bir hata ayıklayıcısı vardır. Bu, geliştiricilere işleme motorunun mevcut durumunun bir ön izlemesini ve bellek kullanımını kontrol etmek veya anında değişiklik yapmak için bazı araçlara erişim sağlar.
Aynı Kodu Farklı Mobil Platformlarda Kullanmanın Artıları ve Eksileri
React Native, hem iOS hem de Android için uygulamalar oluşturmak için kullanılabilecek kendi API seti ile birlikte gelir. İsterseniz iOS ve Android uygulamalarınızın her iki platformda da çalışan kısımlarını yazabilirsiniz. Ancak React Native'i kullanan çoğu şirket, uygulamalarını önce bir platform için tasarlayacak, ardından diğerine taşıyacaktır. Flutter uygulamaları her platforma özel kodlarla oluşturulduğu için iOS ve Android uygulamalarınız herhangi bir kod paylaşamaz. Öte yandan üçüncü taraf kitaplıkların bulunması kolaydır ve halihazırda var olan yerel reaksiyon bileşenlerinin yeniden kullanılmasını kolaylaştırır.
Flutter mı yoksa React Native mi Öğrenmek Daha Kolay
Geliştiricinin ne kadar deneyimli olduğuna bağlı olarak React Native Flutter, anlaşılması kolay API'lere sahiptir. Her ikisinin de sürekli olarak yeni araçlar ve parçalar üreten ve yeni geliştiricilere yardımcı olabilecek geniş ve aktif bir geliştirici topluluğu vardır. React Native, hem iOS hem de Android için uygulamalar oluşturmak için kullanılabilecek bir dizi önceden tanımlanmış bileşenle birlikte gelir. Bu şekilde, görünümleri oluşturmak için kullanılan tüm API'ler hakkında endişelenmeden aynı anda tek bir şeyi öğrenebilirsiniz.
Çok az kodlama deneyimi olan veya hiç kodlama deneyimi olmayan yeni bir geliştiriciyseniz, React Native muhtemelen başlamak için en iyi yerdir. Kodlama hakkında biraz bilginiz varsa muhtemelen React Native yerine Flutter kullanmalısınız. Bunun nedeni Flutter'ın API'lerinin iOS ve Android'e daha çok benzemesidir. Ayrıca Flutter ekibi, geliştirme deneyiminin React Native gibi diğer SDK'larla aynı seviyede olmasını sağlamak için çok çalışıyor.
En İyi Flutter Backend
Google'ın Firebase'i gibi Hizmet Olarak Arka Uç (BaaS), Flutter uygulamasını desteklemenin en iyi yolu gibi görünebilir, ancak gerçek çok farklıdır. Backendless, Flutter uygulamaları için çok daha eksiksiz ve daha ucuz bir arka uç çözümü sunar. Backendless Flutter SDK ile hem Flutter mobil uygulamalarıyla hem de web ve masaüstü uygulamaları için tasarlanmış Flutter Web ile çalışabilirsiniz.
En İyi React Native Backend
React Native'in Flutter olmadan "markaya özel" bir arka ucu yoktur, ancak Flutter gibi React Native uygulamaları da Backendless gibi BaaS platformlarıyla iyi çalışır. Backendless, React Native Flutter geliştiricileri için aynı özelliklere sahiptir. Geliştirmenizi hızlandırmaya çalışan bir React Native geliştiricisiyseniz, BaaS çözümleri sizi arka uçtaki birçok işten kurtarabilir. Bu size en iyi kullanıcı arayüzünü ve kullanıcı deneyimini oluşturmak için daha fazla zaman verecektir.
2023 de Flutter, React Native e Karşı
2015 yılında piyasaya sürülmesinden bu yana birçok işletme React Native'i kullandı. Açık kaynak topluluğunun çalışmaları sayesinde React Native de zamanla büyüdü ve yeni özellikler ekledi. Bunun nedeni, JavaScript'in her şeyin hızla değiştiği bir dünya olmasıdır.
Flutter daha yeni bir teknoloji olduğundan Android veya iOS ile çalışmaya alışkınsanız garip görünebilir. Google, öğrenmeyi kolaylaştırmak için çok çalıştı; bu nedenle, iOS veya Android için nasıl uygulama oluşturulacağını zaten bilen çoğu kişinin bunu hızlı bir şekilde yapabilmesi gerekir. Flutter, birden fazla sürüme ve minimum geçerli ürünlere (MVP'ler) sahip uygulamalar oluşturmayı kolaylaştırır. React Native, react native ve platformlar arası cihazlarda çalışan, kullanımı kolay hale getirmek için iyi bir çerçevedir. Bu teknolojilerden hangisini teknoloji yığınınıza eklemeniz gerektiğine karar vermenize yardımcı olacak bir soru listesi hazırladık.
Aşağıdaki durumlarda Flutter'ı seçin:
- Fikrinizin her şeyi bağımsız olarak yapabilmesi gerekmiyor.
- İşleri halletmek için fazla paranız veya zamanınız yok.
- Senaryolar yazıp bunları hızlı bir şekilde piyasaya sürmek istiyorsunuz.
- Birçok platformda çalışan tek bir kod tabanı oluşturarak geliştirme masraflarından tasarruf etmek istiyorsunuz.
- Saniyede 60 ila 120 kare arasında çalışan programlar yapmak istiyorsunuz.
- Widget'ları kullanırken, kullanıcı arayüzünde daha az test yapmanız ve ince ayar yapmanız gerekir.
Aşağıdaki durumlarda React Native'i seçin:
- Uygulamalarınızı büyütmek için birden fazla platformda çalışan modülleri kullanmak istiyorsunuz.
- Çok fazla yer kaplamayan native programlar yapmalısınız.
- Bir an önce paylaşımlı API'ler yapmak istiyorsunuz.
- Birkaç adımda bir araya getirilebilecek ve son derece duyarlı bir kullanıcı arayüzüne sahip bir uygulama yapmak istiyorsunuz.
- Tamamen projeye odaklanmak için yeterli zamanınız ve paranız var
Hem Flutter hem de React Native, platformlar arası uygulamalar yapmanın harika yollarıdır. İkisi arasında bazı benzerlikler var ancak hangisini kullanacağınıza karar vermeden önce bilmeniz gereken bazı önemli farklılıklar da var. Kurumsal uygulamanız veya yeni başlangıç uygulamanız için en iyi platformlar arası çerçeve, geliştirme becerilerinize, geliştirme ekibinizin kalitesine ve projenizin kullanması gereken tepki yerel bileşenlerine bağlıdır.
Flutter veya React Native'i kullanma konusunda tavsiye arıyorsanız her ikisinin de son teknoloji ürünü, çok popüler olduğunu ve üst düzey platformlar arası projeler yapmak için kullanılabileceğini bilmelisiniz. Bu nedenle, düşünmeden birini seçmek yerine sağduyunuzu kullanın.
Öncelikle sahip olduklarınıza veya alabileceklerinize bir bakın. Dart'ı tanıyan insanları Flutter macerasına çıkarabilir misiniz? Değilse, React Native'i düşünmelisiniz.
İkinci olarak, yakından bakmak istediğiniz projeyi verin. Uygulamanın kullanıcı arayüzünün bazı bölümlerinin yerel olmasını istiyor musunuz? Bunun yerine React Native'i kullanmayı deneyin. Markayı öne ve merkeze koyan bir tasarıma ne dersiniz? Çözüm olarak Flutter'ı kullanmayı deneyebilirsiniz.
- Flutter
- React Native
- Yazılım
- Mobil Uygulama
Tepkini Göster
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Yorumlar
Sende Yorumunu Ekle