Laravel 10.x
Laravel'le tanışın
Laravel etkileyici, zarif sözdizimine sahip bir web uygulaması çerçevesidir (Web Framework). Bir web çerçevesi, uygulamanızı oluşturmak için bir yapı ve başlangıç noktası sağlayarak, biz ayrıntılarla uğraşırken harika bir şey yaratmaya odaklanmanıza olanak tanır.
Laravel, eksiksiz bağımlılık enjeksiyonu, etkileyici bir veritabanı soyutlama katmanı, kuyruklar ve zamanlanmış işler, birim ve entegrasyon testleri ve daha fazlası gibi güçlü özellikler sunarken muhteşem bir geliştirici deneyimi sunmaya çalışmaktadır.
İster PHP web çerçevelerinde yeni olun ister uzun yıllara dayanan deneyime sahip olun, Laravel sizinle birlikte büyüyebilecek bir çerçevedir.
Neden Laravel?
Bir web uygulaması oluştururken kullanabileceğiniz çeşitli araçlar ve çerçeveler vardır. Ancak modern, tam yığın web uygulamaları oluşturmak için Laravel'in en iyi seçim olduğuna inanıyoruz.
Aşamalı Bir Çerçeve
Laravel'i "ilerici" olarak adlandırmayı seviyoruz; çerçeve. Bununla Laravel'in sizinle birlikte büyüdüğünü kastediyoruz. Web geliştirme konusunda henüz ilk adımlarınızı atıyorsanız, Laravel'in geniş dokümantasyon, kılavuzlar ve video eğitimleri kitaplığı size yardımcı olacaktır. boğulmadan işin püf noktalarını öğrenirsiniz.
Kıdemli bir geliştiriciyseniz, Laravel size bağımlılık ekleme, birim testi, kuyruklar, gerçek zamanlı etkinlikler ve daha fazlası. Laravel, profesyonel web uygulamaları oluşturmak için hassas bir şekilde ayarlanmıştır ve kurumsal iş yüklerini karşılamaya hazırdır.
Ölçeklenebilir Bir Çerçeve
Laravel inanılmaz derecede ölçeklenebilir. PHP'nin ölçeklendirme dostu doğası ve Laravel'in Redis gibi hızlı, dağıtılmış önbellek sistemlerine yönelik yerleşik desteği sayesinde, Laravel ile yatay ölçeklendirme çocuk oyuncağıdır. Aslında Laravel uygulamaları ayda yüz milyonlarca isteği karşılayacak şekilde kolayca ölçeklendirildi.
Topluluk Çerçevesi
Laravel, mevcut en sağlam ve geliştirici dostu çerçeveyi sunmak için PHP ekosistemindeki en iyi paketleri birleştirir. Ayrıca dünyanın dört bir yanından binlerce yetenekli geliştirici çerçeveye katkıda bulundu. Kim bilir, belki siz de Laravel'e katkıda bulunanlardan biri olursunuz.
Laravel Projesi Oluşturma
İlk Laravel projenizi oluşturmadan önce, yerel makinenizde PHP ve Composer'nin kurulu olduğundan emin olun. MacOS üzerinde geliştirme yapıyorsanız, PHP ve Composer Laravel Herd aracılığıyla birkaç dakika içinde kurulabilir. Ayrıca Node ve NPM'yi yüklemenizi öneririz.
PHP'yi ve Composer'ı yükledikten sonra, Composer'ın create-project komutunu kullanarak yeni bir Laravel projesi oluşturabilirsiniz:
composer create-project laravel/laravel example-app
Ya da Composer aracılığıyla Laravel yükleyicisini genel olarak yükleyerek yeni Laravel projeleri oluşturabilirsiniz:
composer global require laravel/installer
laravel new example-app
Proje oluşturulduktan sonra, Laravel Artisan'ın serve komutunu kullanarak Laravel'in yerel geliştirme sunucusunu başlatın:
cd example-app
php artisan serve
Artisan geliştirme sunucusunu başlattığınızda, uygulamanıza http://localhost:8000 adresindeki web tarayıcınızdan erişebileceksiniz. Ardından, Laravel ekosistemine sonraki adımlarınızı atmaya başlamaya hazırsınız. Elbette bir veritabanı yapılandırmak da isteyebilirsiniz.
Başlangıç konfigürasyonu
Laravel çerçevesinin tüm yapılandırma dosyaları config dizininde saklanır. Her seçenek belgelenmiştir; bu nedenle, dosyalara göz atmaktan ve kullanabileceğiniz seçenekler hakkında bilgi edinmekten çekinmeyin.
Laravel'in kutudan çıktığı anda neredeyse hiçbir ek yapılandırmaya ihtiyacı yoktur. Geliştirmeye başlamakta özgürsünüz! Ancak config/app.php dosyasını ve belgelerini incelemek isteyebilirsiniz. Uygulamanıza göre değiştirmek isteyebileceğiniz timezone ve locale gibi çeşitli seçenekler içerir.
Ortam Bazlı Yapılandırma
Laravel'in birçok konfigürasyon seçeneği değeri, uygulamanızın yerel makinenizde mi yoksa bir üretim web sunucusunda mı çalıştığına bağlı olarak değişebileceğinden, birçok önemli konfigürasyon değeri .env
Uygulamanızı kullanan her geliştirici/sunucu farklı bir ortam yapılandırması gerektirebileceğinden, .env dosyanız uygulamanızın kaynak kontrolüne kaydedilmemelidir. Ayrıca, davetsiz bir misafirin kaynak kontrol deponuza erişmesi durumunda hassas kimlik bilgileri açığa çıkacağı için bu bir güvenlik riski oluşturabilir.
Veritabanları ve Geçişler
Artık Laravel uygulamanızı yarattığınıza göre, muhtemelen bazı verileri bir veritabanında depolamak istiyorsunuz. Varsayılan olarak, uygulamanızın .env yapılandırma dosyası, Laravel'in bir MySQL veritabanıyla etkileşimde bulunacağını ve veritabanına 127.0.0.1 adresinden erişeceğini belirtir.
MacOS üzerinde geliştirme yapıyorsanız ve MySQL, Postgres veya Redis'i yerel olarak yüklemeniz gerekiyorsa DBngin kullanmayı düşünün.
Yerel makinenize MySQL veya Postgres yüklemek istemiyorsanız her zaman SQLite veritabanını kullanabilirsiniz. SQLite küçük, hızlı ve kendi kendine yeten bir veritabanı motorudur. Başlamak için .env yapılandırma dosyanızı Laravel'in sqlite veritabanı sürücüsünü kullanacak şekilde güncelleyin. Diğer veritabanı yapılandırma seçeneklerini kaldırabilirsiniz:
DB_CONNECTION=sqlite
DB_CONNECTION=mysql
DB_HOST=127.0.0.1
DB_PORT=3306
DB_DATABASE=laravel
DB_USERNAME=root
DB_PASSWORD=
SQLite veritabanınızı yapılandırdıktan sonra, uygulamanızın veritabanı taşıma işlemlerini çalıştırabilirsiniz; bu, uygulamanızı oluşturacaktır' ;'in veritabanı tabloları:
php artisan migrate
Uygulamanız için bir SQLite veritabanı mevcut değilse, Laravel size veritabanının oluşturulmasını isteyip istemediğinizi soracaktır. Genellikle SQLite veritabanı dosyası database/database.sqlite. konumunda oluşturulur.
Dizin Yapılandırması
Laravel her zaman "web dizini" kökünden sunulmalıdır; web sunucunuz için yapılandırılmıştır. Bir Laravel uygulamasını "web dizini"nin bir alt dizininden sunmaya çalışmamalısınız. Bunu yapmaya çalışmak, uygulamanızda bulunan hassas dosyaların açığa çıkmasına neden olabilir.
Docker Kurulumu
Tercih ettiğiniz işletim sistemi ne olursa olsun, Laravel'i kullanmaya başlamanın mümkün olduğunca kolay olmasını istiyoruz. Dolayısıyla, yerel makinenizde bir Laravel projesi geliştirmek ve çalıştırmak için çeşitli seçenekler vardır. Bu seçenekleri daha sonra keşfetmek isteyebilirsiniz, ancak Laravel, Laravel projenizi kullanarak çalıştırmak için yerleşik bir çözüm olan Sail'yi sağlar. .Docker
Docker, uygulamaları ve hizmetleri küçük, hafif "kapsayıcılarda" çalıştırmaya yönelik bir araçtır; yerel makinenizin yüklü yazılımına veya yapılandırmasına müdahale etmeyen. Bu, yerel makinenizde web sunucuları ve veritabanları gibi karmaşık geliştirme araçlarını yapılandırma veya kurma konusunda endişelenmenize gerek olmadığı anlamına gelir. Başlamak için yalnızca Docker Desktop'yi yüklemeniz yeterlidir.
Laravel Sail, Laravel'in varsayılan Docker yapılandırmasıyla etkileşime geçmek için kullanılan hafif bir komut satırı arayüzüdür. Sail, önceden Docker deneyimi gerektirmeden PHP, MySQL ve Redis kullanarak bir Laravel uygulaması oluşturmak için harika bir başlangıç noktası sağlar.
Zaten bir Docker uzmanı mısınız? Endişelenmeyin! Sail ile ilgili her şey Laravel'in içerdiği docker-compose.yml dosyası kullanılarak özelleştirilebilir.
MacOS'ta Docker
Mac üzerinde geliştirme yapıyorsanız ve Docker Masaüstü zaten kuruluysa, basit bir terminal komutu kullanarak bir Yeni Laravel projesi. Örneğin, "example-app" adlı bir dizinde yeni bir Laravel uygulaması oluşturmak için terminalinizde aşağıdaki komutu çalıştırabilirsiniz:
curl -s "https://laravel.build/example-app" | bash
Elbette "örnek uygulama"yı değiştirebilirsiniz. Bu URL'de istediğiniz herhangi bir şeyi kullanabilirsiniz; uygulama adının yalnızca alfa sayısal karakterler, kısa çizgiler ve alt çizgiler içerdiğinden emin olun. Laravel uygulamasının dizini, komutu çalıştırdığınız dizin içinde oluşturulacaktır.
Sail'in uygulama konteynerleri yerel makinenizde kurulu olduğundan, Sail kurulumu birkaç dakika sürebilir.
Proje oluşturulduktan sonra uygulama dizinine giderek Laravel Sail'i başlatabilirsiniz. Laravel Sail, Laravel'in varsayılan Docker yapılandırmasıyla etkileşim için basit bir komut satırı arayüzü sağlar:
cd example-app
./vendor/bin/sail up
Uygulamanın Docker kapsayıcıları başlatıldığında, uygulamaya web tarayıcınızdan şu adresten erişebilirsiniz: http://localhost.
Windows'ta Docker
Windows makinenizde yeni bir Laravel uygulaması oluşturmadan önce Docker Masaüstü'yi yüklediğinizden emin olun. Daha sonra Linux 2 için Windows Alt Sisteminin (WSL2) kurulu ve etkinleştirildiğinden emin olmalısınız. WSL, Linux yürütülebilir ikili dosyalarını Windows 10'da yerel olarak çalıştırmanıza olanak tanır. WSL2'nin nasıl kurulacağı ve etkinleştirileceğine ilişkin bilgiler Microsoft'un geliştirici ortamı belgelerinde.
WSL2'yi yükleyip etkinleştirdikten sonra, Docker Masaüstü'nün WSL2 arka ucunu kullanacak şekilde yapılandırıldığından emin olmalısınız.
Ardından ilk Laravel projenizi oluşturmaya hazırsınız. Windows Terminali'ni başlatın ve WSL2 Linux işletim sisteminiz için yeni bir terminal oturumu başlatın. Daha sonra yeni bir Laravel projesi oluşturmak için basit bir terminal komutunu kullanabilirsiniz. Örneğin, "example-app" adlı bir dizinde yeni bir Laravel uygulaması oluşturmak için terminalinizde aşağıdaki komutu çalıştırabilirsiniz:
curl -s https://laravel.build/example-app | bash
Elbette "örnek uygulama"yı değiştirebilirsiniz. Bu URL'de istediğiniz herhangi bir şeyi kullanabilirsiniz; uygulama adının yalnızca alfa sayısal karakterler, kısa çizgiler ve alt çizgiler içerdiğinden emin olun. Laravel uygulamasının dizini, komutu çalıştırdığınız dizin içinde oluşturulacaktır.
Sail'in uygulama konteynerleri yerel makinenizde kurulu olduğundan, Sail kurulumu birkaç dakika sürebilir.
Proje oluşturulduktan sonra uygulama dizinine giderek Laravel Sail'i başlatabilirsiniz. Laravel Sail, Laravel'in varsayılan Docker yapılandırmasıyla etkileşim için basit bir komut satırı arayüzü sağlar:
cd example-app
./vendor/bin/sail up
Uygulamanın Docker kapsayıcıları başlatıldığında, uygulamaya web tarayıcınızdan şu adresten erişebilirsiniz: http://localhost.
WSL2 İçinde Geliştirme
Elbette, WSL2 kurulumunuzda oluşturulan Laravel uygulama dosyalarını değiştirebilmeniz gerekecektir. Bunu başarmak için Microsoft'un Visual Studio Code düzenleyicisini ve için birinci taraf uzantısını kullanmanızı öneririz. Uzaktan Geliştirme.
Bu araçlar yüklendikten sonra, Windows Terminalini kullanarak uygulamanızın kök dizinindeki code . komutunu çalıştırarak herhangi bir Laravel projesini açabilirsiniz.
Linux'ta Docker
Linux üzerinde geliştirme yapıyorsanız ve Docker Compose zaten yüklüyse, yeni bir komut dosyası oluşturmak için basit bir terminal komutu kullanabilirsiniz. Laravel projesi.
Öncelikle Linux için Docker Desktop kullanıyorsanız aşağıdaki komutu çalıştırmalısınız. Linux için Docker Desktop'ı kullanmıyorsanız bu adımı atlayabilirsiniz:
docker context use default
Daha sonra "example-app" adlı bir dizinde yeni bir Laravel uygulaması oluşturmak için terminalinizde aşağıdaki komutu çalıştırabilirsiniz:
curl -s https://laravel.build/example-app | bash
Elbette "örnek uygulama"yı değiştirebilirsiniz. Bu URL'de istediğiniz herhangi bir şeyi kullanabilirsiniz; uygulama adının yalnızca alfa sayısal karakterler, kısa çizgiler ve alt çizgiler içerdiğinden emin olun. Laravel uygulamasının dizini, komutu çalıştırdığınız dizin içinde oluşturulacaktır.
Sail'in uygulama konteynerleri yerel makinenizde kurulu olduğundan, Sail kurulumu birkaç dakika sürebilir.
Proje oluşturulduktan sonra uygulama dizinine giderek Laravel Sail'i başlatabilirsiniz. Laravel Sail, Laravel'in varsayılan Docker yapılandırmasıyla etkileşim için basit bir komut satırı arayüzü sağlar:
cd example-app
./vendor/bin/sail up
Uygulamanın Docker kapsayıcıları başlatıldığında, uygulamaya web tarayıcınızdan şu adresten erişebilirsiniz: http://localhost.
Yelken Hizmetlerinizi Seçmek
Sail aracılığıyla yeni bir Laravel uygulaması oluştururken, yeni uygulamanızda hangi hizmetlerin yapılandırılması gerektiğini seçmek için with sorgu dizesi değişkenini kullanabilirsiniz < bir i=2> dosyası. Kullanılabilir hizmetler arasında , , , , , , ve :docker-compose.yml
mysql
pgsql
mariadb
redis
memcached
meilisearch
minio
selenium
mailpit
curl -s "https://laravel.build/example-app?with=mysql,redis" | bash
Hangi hizmetleri yapılandırmak istediğinizi belirtmezseniz, varsayılan olarak mysql, redis, meilisearch yığını kullanılır. , mailpit ve selenium yapılandırılacak.
Sail'e, URL'ye parametresini ekleyerek varsayılan bir Devcontainer yüklemesi talimatını verebilirsiniz:
curl -s "https://laravel.build/example-app?with=mysql,redis&devcontainer" | bash
IDE Desteği
Laravel uygulamalarını geliştirirken dilediğiniz kod düzenleyiciyi kullanmakta özgürsünüz; ancak PhpStorm, Laravel Pint.
Ayrıca, topluluk Laravel Idea PhpStorm eklentisi, kod oluşturma, Eloquent sözdizimi tamamlama, doğrulama dahil olmak üzere çeşitli yararlı IDE geliştirmeleri sunar kural tamamlama ve daha fazlası.
Laravel Tam Yığın Çerçevesi
Laravel tam yığın çerçevesi olarak hizmet verebilir. "Tam yığın" ile; çerçevesinde, istekleri uygulamanıza yönlendirmek ve Blade şablonları veya aşağıdaki gibi tek sayfalı uygulama hibrit teknolojisi aracılığıyla ön ucunuzu oluşturmak için Laravel'i kullanacağınızı kastediyoruz. Atalet. Bu, Laravel çerçevesini kullanmanın en yaygın yoludur ve bizce Laravel'i kullanmanın en verimli yoludur.
Laravel'i bu şekilde kullanmayı planlıyorsanız, ön uç geliştirme, < hakkındaki belgelerimize göz atmak isteyebilirsiniz. a i=3>yönlendirme, görünümler veya Eloquent ORM a>Inertia ve Livewire. Ayrıca,
Laravel'i tam yığın çerçevesi olarak kullanıyorsanız, Vite kullanarak uygulamanızın CSS'sini ve JavaScript'ini nasıl derleyeceğinizi de öğrenmenizi kesinlikle öneririz.
API Arka Ucu Laravel
Laravel aynı zamanda bir JavaScript tek sayfalı uygulamasına veya mobil uygulamasına API arka ucu olarak da hizmet verebilir. Örneğin, Laravel'i Next.js uygulamanız için API arka ucu olarak kullanabilirsiniz. Bu bağlamda Laravel'i uygulamanız için kimlik doğrulama ve veri depolama/geri alma sağlamak için kullanabilir, aynı zamanda Laravel'in güçlü hizmetlerinden de yararlanabilirsiniz. kuyruklar, e-postalar, bildirimler ve daha fazlası gibi.
- Laravel
- Php
- Web Yazılım
Tepkini Göster
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Yorumlar
Sende Yorumunu Ekle